Υγρομόνωση
Γιατί χρειάζεται η υγρομόνωση;
Το νερό είναι ο καλύτερος πολικός διαλύτης, καθώς μπορεί να διαλύσει περισσότερες πολικές ουσίες από κάθε άλλο διαλύτη. Αυτό του δίνει την ιδιότητα να είναι πηγή ζωής. Η ίδια ακριβώς ιδιότητα όμως, συνιστά πως πρέπει να το κρατήσουμε μακριά από την κατασκευή μας, καθώς μπορεί να αποκολληθούν υλικά, να σκουριάσει τμήμα της κατασκευής, να έχουμε μερική απώλεια αντοχής κάνοντάς την εύθραυστη, να εμφανιστεί μούχλα και όχι μόνο αυτά!
Υπάρχουν δύο τρόποι που το νερό και η υγρασία εμφανίζονται στην κατασκευή μας, είτε από εξωτερικούς παράγοντες (βροχή, υπόγεια ύδατα, χιόνι, πάγος) είτε από εσωτερικούς παράγοντες (χνώτα, φυτά, υγρασία εσωτερικού αέρα, μαγείρεμα, ζεστό μπάνιο).
Για να υγρομονώσουμε την κατασκευή μας από τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς παράγοντες, χρειάζεται να τη στεγανοποιήσουμε και να εγκαταστήσουμε συστήματα αερισμού.
Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την υγρομόνωση, πρέπει να τονίσουμε πως η κατασκευή μας πρέπει να έχει τις σωστές υποδομές ώστε να επιτυγχάνει παθητική απομάκρυνση των υδάτων. Η κλίση του οικοπέδου, η κλίση της οροφής, οι υδρορροές και τα σιφώνια, βοηθούν ώστε να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Στεγανοποίηση
Στεγανοποιώντας την κατασκευή μας, ουσιαστικά αποτρέπουμε την εισχώρηση της εξωτερικής υγρασίας στα δομικά υλικά και στο εσωτερικό της. Πρέπει να καταλάβουμε πως η στεγανοποίηση δεν είναι ένα στάδιο της κατασκευής, ούτε μπορεί να γίνει ορθά μετά το πέρας της κατασκευής. Σε κάθε στάδιο της κατασκευής μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στεγανοποιητικά υλικά και τεχνικές, ώστε να την προστατεύσουν από τις διάφορες πηγές υγρασίας, αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σημεία όπου η υλοποίηση διορθωτικών ενεργειών είναι δύσκολη έως ανέφικτη, όπως τα θεμέλια, οι υπόγειοι χώροι, οι πλάκες (οριζόντια στοιχεία) και η οροφή/στέγη.
Η στεγανοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους:
-
Θεμέλια & Υπόγειοι χώροι - προσβάλλονται από υπόγεια & ανιούσα υγρασία (υγρασία του εδάφους):
- Στεγανοποιητικά πρόσμικτα στο μπετό.
- Επαλειφόμενα στεγανοποιητικά στην εξωτερική πλευρά των θεμελίων και των υπογείων χώρων.
- Στεγανοποιητικές μεμβράνες.
- Μεμβράνες για την απορροή της υγρασίας του εδάφους.
- Στεγανοποιητικές σιλικόνες στους αρμούς και ενώσεις διαφορετικών υλικών.
-
Εξωτερική τοιχοποιία:
- Δημιουργία προστεγασμάτων.
- Ενισχυμένες ζώνες αναπήδησης. Όπου πέφτουν βρόχινα νερά, τοποθετείται στεγανοποιητικό υλικό για την προστασία της τοιχοποιίας από την αναπήδηση των σταγόνων της βροχής.
- Στεγανοποιητικές σιλικόνες στους αρμούς και ενώσεις διαφορετικών υλικών.
-
Στέγη
- Χρήση αεριζόμενης μεμβράνης.
- Δημιουργία αεριζόμενης στέγης.
- Στεγανοποιητικές σιλικόνες στους αρμούς και ενώσεις διαφορετικών υλικών (παράθυρα οροφής, καμινάδες).
-
Πλάκα
- Χρήση στεγανοποιητικών επαλειφόμενων υλικών.
- Χρήση στεγανοποιητικών μεμβρανών.
  Τι να προσέξω;
Στην περίπτωση στεγανοποίησης πλάκας, λαμβάνουμε υπόψη μας τη μόνιμη έκθεση αυτης στον ήλιο! Τα ασφαλτικά προϊόντα υγρομόνωσης έχουν μειωμένη αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στην ακτινοβολία του ήλιου.  Ergolabos tips
- Κατά τη διαδικασία υγρομόνωσης με στεγανοποιητικά υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυασμοί υλικών για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος.
- Στην επιλογή των στεγανοποιητικών υλικών θα πρέπει να προσέξουμε τη διαπνοή αυτών! Πρέπει να διαλέγουμε υλικά με καλή διαπνοή έτσι ώστε σε περίπτωση που περάσει για κάποιο λόγο η υγρασία να μην παγιδευτεί αλλά να μπορεί να διαφύγει.
Τι στεγανοποιητικά υπάρχουν;
Διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες, με βάση τη χημική τους προέλευση:
- Ασφαλτικά
- Συνθετικά ή πλαστικά
- Σιλικόνες
- Υλικά δύο συστατικών
- Στεγανοποιητικές κονίες
- Στεγανοποιητικά μάζας
- Στερεά υλικά
  Τι να προσέξω;
- Για να αποφύγουμε λιμνάζοντα υγρά μελλοντικά, κατά την τοποθέτηση στεγανοποιητικών υλικών, πρέπει να προσέξουμε τη δημιουργία κλίσεων.
- Για να αποφύγουμε μελλοντικές διαρροές, πρέπει να στεγανοποιηθούν όλα τα δομικά στοιχεία καθώς και οι ενώσεις αυτών.
- Προσέχουμε το συντελεστή διαπνοής S και το συντελεστή πυραντοχής τους.
Αερισμός
Από την εσωτερική πλευρά της κατασκευής, ο κίνδυνος της υγρασίας υπάρχει σε αέρια μορφή (υδρατμοί). Τρόποι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εσωτερικής υγρασίας είναι:
-
Αερισμός εσωτερικού χώρου:
- άνοιγμα παραθύρων.
- σύστημα αερισμού.
- Χρήση μεμβρανών στην εσωτερική τοιχοποιία (φράγμα υδρατμών σε χώρους παραγωγής υδρατμών όπως μπάνια και κουζίνες). Η τοποθέτηση τους γίνεται από τη θερμή πλευρά, έτσι ώστε να εμποδίζει τους υδρατμούς να έρχονται σε επαφή με υλικά που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και να υγροποιούνται.
- Χρήση αφυγραντήρα.
-
Ολοκληρωμένη θερμομόνωση σε όλα τα δομικά στοιχεία της κατασκευής.
- Επιλογή κουφωμάτων με μεγάλη θερμική αντίσταση RD.
- Χρήση ελαστικών-αφρωδών υλικών για την επίτευξη της αεροστεγανώτητας των θερμομονωτικών υλικών.
Σύστημα αερισμού
Το σύνολο του εξοπλισμού που επιτρέπει την κυκλοφορία φρέσκου (εξωτερικού) αέρα εντός της κατασκευής αλλά και την απομάκρυνση αέρα από αυτή, ονομάζεται σύστημα αερισμού. Η κυκλοφορία αέρα μπορεί να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή να υπάρχει μόνιμη ροή. Ο εξωτερικός αέρας μπορεί να ψύχεται ή να θερμαίνεται από το σύστημα αερισμού.
Γιατί μας απασχολεί η θερμομόνωση όταν μιλάμε για υγρομόνωση;
Στον αέρα που μας περιβάλλει υπάρχει υγρασία (νερό). Όταν έρθει σε επαφή με μία κρύα επιφάνεια, υγροποιείται. Έτσι εντοπίζουμε φαινόμενα όπως επιφανειακή υγρασία στα τζάμια ή επιφανειακή μούχλα σε τοίχους όταν υπάρχει διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας!
Τα μη θερμομονωμένα δομικά στοιχεία δημιουργούν θερμογέφυρες! Είναι πιο ψυχρά σε σχέση με τα υπόλοιπα μονωμένα δομικά στοιχεία, οπότε και ο αέρας που ακουμπά σε αυτά, ψύχεται και μετατρέπεται σε υγρό! Αυτό ονομάζεται φαινόμενο δρόσου.
  Τι να προσέξω;
Η θερμική αγωγιμότητα λd ενός δομικού υλικού αυξάνεται(καταστρέφεται) όταν αυτό προσβληθεί από υγρασία! Όλα τα θερμομονωτικά υλικά πρέπει να προστατεύονται από τη ζεστή τους πλευρά (εσωτερική) με φράγμα υδρατμών και από την κρύα πλευρά (εξωτερική) με αναπνέουσα μεμβράνη.