ergolabos logo

Θερμομόνωση

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα πού χρειάζεται η θερμομόνωση πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στο τι είναι η θερμομόνωση. Όπως αναφέρουμε στο Θεωρία & Πράξη , κάθε κατασκευή πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ζωντανός οργανισμός. Η θερμομόνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το παλτό του σπιτιού μας. Εμποδίζει τη ζέστη να βγει από την κατασκευή μας το χειμώνα και να μπει το καλοκαίρι.

Γιατί να βάλω θερμομόνωση;

Για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία σταθερή στο σπίτι μας, το καταφέρνουμε με το συνδυασμό 2 τρόπων. Ο πρώτος είναι να καταναλώσουμε ενέργεια και να θερμάνουμε (το χειμώνα) ή να ψύξουμε (το καλοκαίρι) το σπίτι μας. Ο δεύτερος είναι να μειώσουμε τις θερμικές απώλειες από και προς το σπίτι μας.

Η επιλογή χρήσης θερμομονωτικών υλικών ή συστημάτων θερμομόνωσης, όπως σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης ή σύστημα εσωτερικής θερμομόνωσης μας αποφέρει:

  • Οικονομία στη θέρμανση και ψύξη της κατασκευής μας (έχουν αναφερθεί μειώσεις έως 70%!).
  • ´Οχι μόνο διατηρεί αλλά αυξάνει την αξία της κατασκευής μας.
  • Μας γλιτώνει από κοστοβόρες διορθωτικές εργασίες (μούχλα, φουσκωμένοι τοίχοι κλπ).
  • Θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Χρησιμοποιώντας ένα καλό σύστημα θερμομόνωσης, χρησιμοποιούμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στην κατασκευή μας.

Η θερμομόνωση είναι μια επένδυση στην κατασκευή μας πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό κόστος. Όσο περισσότερο επενδύσουμε σε αυτή, τόσο γρηγορότερη απόσβεση θα έχουμε. Γλιτώνουμε χρήματα και από ενέργεια που δε χρειαζόμαστε και από μελλοντικές επισκευές που δυνητικά θα χρειαστούν στο μέλλον.

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λd

Όπως μετράμε το ύψος σε μέτρα, το χρόνο σε δευτερόλεπτα και το βάρος σε γραμμάρια, έτσι και τη θερμική αγωγιμότητα (το πόσο εύκολα διαπερνά η θερμότητα ένα υλικό) το μετράμε σε βατ ανά μέτρο επί κέλβιν (W/mK). Για να μπορούμε να συγκρίνουμε εύκολα και γρήγορα τη θερμική αγωγιμότητα 2 υλικών, έχουμε εισάγει το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λd. Με πολύ απλά λόγια, ο συντελεστής αυτός, δείχνει πόση θερμότητα περνάει μέσα από υλικό μήκους 1 μέτρου, όταν η θερμοκρασιακή διαφορά των 2 πλευρών είναι 1 βαθμός Κελσίου. Με ακόμα πιο απλά λόγια, όσο πιο μικρή η τιμή του, τόσο πιο θερμομονωτικό είναι το υλικό, με όλα τα υλικά με λd μικρότερο του 0,040W/m*K, να θεωρούνται θερμομονωτικά.

Ο συντελεστής θερμικής αντίστασης RD

…ή αλλιώς, πόσο δύσκολα διαπερνά η θερμότητα ένα υλικό συγκεκριμένου μήκους. Όσο μεγαλύτερη η τιμή του, τόσο καλύτερες οι θερμομονωτικές ιδιότητές του.

Για να συγκρίνουμε 2 θερμομονωτικά υλικά, συνήθως μας αρκούν οι αλληλένδετοι συντελεστές λd και RD, όπως εκφράζονται από τον παρακάτω τύπο

RD=
d
λd

Οι συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας και θερμικής αντίστασης πρέπει να αναγράφονται στα ταμπελάκια των υλικών. Αν υπάρχει μόνο το λd, μπορούμε να υπολογίσουμε το συντελεστή θερμικής αντίστασης RD από τον παραπάνω τύπο.

Παραδείγματα

Μερικά παραδείγματα για να μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα τις σταθερές που χρειάζονται για τον υπολογισμό της θερμικής αντίστασης RD.

  1. thermal insulation hardware label that shows thermal resistance and dimensions of the hardware

    Στο παράδειγμα 1, έχουμε ένα υλικό του οποίου το πάχος d ισούται με 80mm (η μικρότερη εκ των τριών διαστάσεων που δίνονται) και η θερμική αγωγιμότητα λd έχει μετρηθεί εργαστηριακά ως 0,035 W/m*K. Για να υπολογίσουμε τη θερμική αντίσταση του υλικού, χρησιμοποιούμε τον παραπάνω τύπο.

    RD=
    80mm
    0,035 W/m*K
    2.29m2K/W
  2. thermal insulation hardware label that shows thermal resistance and dimensions of the hardware

    Στο παράδειγμα 2, έχουμε ένα υλικό του οποίου το πάχος d ισούται με 120mm (η μικρότερη εκ των τριών διαστάσεων που δίνονται) και η θερμική αγωγιμότητα λd έχει μετρηθεί εργαστηριακά ως 0,034 W/m*K. Για να υπολογίσουμε τη θερμική αντίσταση του υλικού, χρησιμοποιούμε τον παραπάνω τύπο.

    RD=
    120mm
    0,034 W/m*K
    3,53m2K/W
  3. thermal insulation hardware label that shows thermal resistance and dimensions of the hardware

    Στο παράδειγμα 3, έχουμε ένα υλικό του οποίου το πάχος d ισούται με 80mm και η θερμική αγωγιμότητα λd έχει μετρηθεί εργαστηριακά ως 0,040 W/m*K. Για να υπολογίσουμε τη θερμική αντίσταση του υλικού, χρησιμοποιούμε τον παραπάνω τύπο.

    RD=
    80mm
    0,040 W/m*K
    =2m2K/W
  4. thermal insulation hardware label that shows thermal resistance and dimensions of the hardware

    Στο παράδειγμα 4, έχουμε ένα υλικό του οποίου το πάχος d ισούται με 70mm και η θερμική αγωγιμότητα λd έχει μετρηθεί εργαστηριακά ως 0,036 W/m*K. Για να υπολογίσουμε τη θερμική αντίσταση του υλικού, χρησιμοποιούμε τον παραπάνω τύπο.

    RD=
    70mm
    0,036 W/m*K
    1,944m2K/W

  Ergolabos tip

Προσαρμόζοντας το πάχος της θερμομόνωσης, μπορούμε να πετύχουμε την ίδια θερμική αντίσταση RD με διαφορετικά υλικά.
Για παράδειγμα:
ένα υλικό με λd=0,035 W/m*K και πάχους d=60 mm έχει RD1.75m2K/W
ένα υλικό με λd=0,040 W/m*K και πάχους d=70 mm έχει επίσης RD1.75m2K/W
Αξίζει να διερευνύσουμε αν αξίζει να θυσιάσουμε μερικά τετραγωνικά του χώρου της κατασκευής μας ώστε να επιτύχουμε οικονομικότερο αποτέλεσμα!

Επιλογή υλικού

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως για την επιλογή του θερμομονωτικού υλικού, συγκρίνουμε τους δείκτες λd και RD.

Τοποθέτηση

Η χρήση των θερμομονωτικών υλικών στην κατασκευή μας μπορεί να γίνει με:

  1. Εξωτερική τοιχοποιία
    • Θερμοπρόσοψη
    • Στη διπλή τοιχοποιία στο μεταξύ τους κενό
  2. Εσωτερική τοιχοποιία
    • Μέσα στο σκελετό της γυψοσανίδας
    • Εφαρμογή θερμομονωτικού υλικού στην εσωτερική πλευρά
  3. Δάπεδα-οροφές
    • Κατά τη κατασκευή του υποστρώματος του δαπέδου
    • Πάνω από τελικό υλικό κάλυψης της οροφής (κατασκευή ψευδοροφής)
  4. Στέγη
    • Στο εσωτερικό της στέγης (ενδιάμεσα από φράγμα υδρατμών και αναπνέουσα μεμβράνη για να προστατεύεται από την υγρασία)
    • Πάνω στην πλάκα που εδράζεται η στέγη (προτείνεται για κατασκευές που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά π.χ. εξοχικά)

Θερμογέφυρες

Στην αρχή του άρθρου, παρομοιάσαμε τη θερμομόνωση με “παλτό”. Όπως ένα παλτό, πρέπει να είναι κουμπωμένο, χωρίς τρύπες για να κάνει σωστά τη δουλειά του, έτσι και η θερμομόνωση πρέπει να καλύπτει όλα τα δομικά στοιχεία, αλλιώς έχουμε τη δημιουργία θερμογεφυρών. Σημεία που η θερμότητα περνάει με πολλή μικρότερη αντίσταση από τη μία πλευρά στην άλλη.

Απώλειες θερμότητας έχουμε και από τα ανοίγματα της κατασκευής οπότε πρέπει να προσέχουμε τις θερμομονωτικές ιδιότητες και κατά την επιλογή πορτών και κουφωμάτων.

  Τι να προσέξω;

Κατά την τοποθέτηση, πρέπει να καλύπτονται όλα τα δομικά στοιχεία με τα θερμομονωτικά υλικά, για να αποφύγουμε την δημιουργία θερμογεφυρών που πιθανότατα θα μας δημιουργήσει προβλήματα εσωτερικής υγρασίας.

  Ergolabos tip

Η θερμομόνωση είναι καλύτερο να γίνεται από την εξωτερική πλευρά της κατασκευής, για εξοικονόμηση τετραγωνικών και καλύτερη απόδοση.

Με τη θερμομόνωση πετυχαίνουμε σημαντική μείωση απωλειών θερμότητας (ζέστη το χειμώνα-ψύξη το καλοκαίρι) και την αποφυγή της εσωτερικής υγρασίας (φαινόμενο δρόσου). Κατά την επιλογή των υλικών, εκτός από τις θερμομονωτικές ιδιότητές τους, προσέχουμε επίσης:

  • Τις ηχομονωτικές ιδιότητες (υπάρχουν υλικά που μας προσφέρουν ταυτόχρονα ηχομόνωση και θερμομόνωση).
  • Το συντελεστή SD των υλικών (ώστε να υπάρχει διαπνοή της κατασκευής μέσω δομικών υλικών).

Ένα υλικό που μας παρέχει όλες τις παραπάνω ιδιότητες είναι ο πετροβάμβακας.